oxoweb829347
Nederlanders krijgen via voedsel en drinkwater te veel zogenoemde pfas (po­ly- en perfluoralkylstoffen) binnen

Nederlanders krijgen via voedsel en drinkwater te veel zogenoemde pfas (po­ly- en perfluoralkylstoffen) binnen

Nederlanders krijgen via voedsel en drinkwater te veel zogenoemde pfas (po­ly- en perfluoralkylstoffen) binnen

Schadelijke stoffen in drinkwater

Onderstaand artikel is één van de vele artikelen die regelmatig in de media verschijnen over de verontrustende onderzoeksresultaten mbt vervuiling van drinkwater. In dit artikel gaat het over vervuiling van pfas (po­ly- en perfluoralkylstoffen) Pfas is een verzamelterm voor duizenden stoffen die gebruikt worden in onder meer kleding en antiaanbakpannen. Deze stoffen worden heel langzaam afgebroken in het milieu. Als een persoon over een langere periode kleine hoeveelheden binnenkrijgt, kan dat al een negatief effect hebben op diens immuunsysteem, volgens het RIVM.

 

Het RIVM laat weten dat Nederlanders te veel PFAS binnen krijgen via water en voedsel.

PFAS is de afkorting voor Poly- en perfluoralkylstoffen. Deze chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en komen van oorsprong niet in de natuur voor. Er zijn duizenden soorten PFAS Voorbeelden hiervan zijn GenX, PFOA perfluoroctaanzuur   (perfluoroctaanzuur) en PFOS perfluoroctaansulfonaten  (perfluoroctaansulfonaten). Deze stoffen komen bijvoorbeeld voor in verschillende smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen. Deze stoffen worden heel langzaam afgebroken in de natuur.

Uit recent onderzoek is aangetoond dat PFAS schadelijker voor de gezondheid is dan werd gedacht. Het voor langere tijd binnen krijgen van kleine hoeveelheden kan al negatieve gevolgen hebben voor het immuumsysteem.

Ook kunnen de stoffen negatieve effecten hebben op voortplanting,  de ontwikkeling van het ongeboren kind,op cholesterol in het bloed, op de lever en het kan zelfs nier- en testiskanker veroorzaken.

Het mag duidelijk zijn dat deze stoffen niet alleen schadelijk zijn voor de mens maar ook voor de natuur. Ze kunnen onder andere problemen veroorzaken voor dieren in de top van de voedselketen met alle gevolgen van dien.

De precieze eigenschappen verschillen per specifieke PFAS. De ene PFAS verspreidt zich bijvoorbeeld sneller of is schadelijker dan de andere PFAS. Ook zijn er heel veel PFAS waar nog weinig over bekend is. Van deze PFAS is dus niet duidelijk of ze ongewenste eigenschappen hebben. We weten wel dat veel PFAS niet of nauwelijks afbreken in het milieu. 

Lees het artikel van het RIVM... 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst door 28-10-2021 Water in de media, Watervervuiling, Gezondheid 785

Nieuws categoriën

Blog zoeken

Nieuwsarchief

Menu