oxoweb829347

FAQ - Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over zuiver water

Is zuiver water hetzelfde als gedestilleerd water?

Bij destillatie wordt water gezuiverd door middel van verdamping. De Aquapeak Ultimate waterzuiveraar zuivert leidingwater optimaal door middel van omgekeerde osmose-techniek.

Van alle in het water opgeloste stoffen wordt 95 tot 99% verwijderd. Omgekeerde osmose werkt op basis van de waterleidingdruk en verbruikt hierdoor geen stroom.

Destilleren is een goede techniek om water zuiver te krijgen, maar kost veel energie, omdat het water aan de kook gebracht moet worden.

Kan ik het zuivere water eerst eens proeven?

Je bent van harte welkom op onze kosteloze Zuiver Water Bewustwording Avonden Daar ervaar je wat zuiver water voor je kan betekenen. Neem vooral een flesje met je eigen kraanwater of ander water mee en ontdek het verschil met Echt Zuiver Water.

Verwijdert de Aquapeak ook essentiële mineralen uit water?

In leidingwater bevinden zich anorganische mineralen; dit zijn feitelijk minuscuul kleine steentjes. De aanwezigheid hiervan in leidingwater is noodzakelijk voor het goed functioneren van het leidingenstelsel.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het wegzuiveren van de opgeloste mineralen leidt tot een hogere gezondheid. Het grootste voordeel is dat het water zo zacht en zuiver wordt, dat je meer gaat drinken.

Onttrekt zuiver water mineralen aan het lichaam?

Indien je meer dan 4 liter zuiver water drinkt dan kan dit gebeuren. Omdat het water zuiverder is, is het oplossend vermogen groter. Dit heeft het voordeel dat het lichaam deze eigenschap zal gebruiken om de overbodige stoffen af te voeren. Je ontgift dan beter.

Kan ik mijn huisdieren ook zuiver water te drinken geven?

Ja zeker! Dat vinden ze lekker. En je zult zien dat hun vacht steeds mooier gaat glanzen.

Hoe kan ik zuiver water als cadeau geven?

Wat een goed idee! Geef eens een bos bloemen met een fles met zuiver water erbij. Dan heeft de ontvanger veel langer plezier van het boeket. Of geef pure thee cadeau met een fles zuiver water om écht lekkere thee te zetten.

Staat je vraag er niet bij, stel hem gerust.

Veel gestelde vragen over installatie en onderhoud

Kan ik de Aquapeak zelf installeren?

Je kunt de installatie zelf doen als je handig bent, maar je kunt dit ook door onze installateur laten verzorgen. Als je wilt dat wij de installatie doen, nemen wij na de bestelling contact met je op om een afspraak in te plannen. Op de geplande datum komt onze monteur bij je langs om de Aquapeak met kraan bij je te installeren.

Kan ik de Aquapeak zelf onderhouden?

Onderhoud dient jaarlijks plaats te vinden. Wanneer wij het jaarlijks onderhoud voor je mogen verzorgen kijken we de installatie helemaal na en vervangen we altijd de gecombineerde sediment-/actieve kool voorfilter. Je hebt dan ook 12 maanden garantie op de correcte zuiverende werking van de scheidingsmembraan (het hart van de installatie).

Wil je het onderhoud zelf doen? Dat kan ook. Je kan bij ons een nieuwe combinatie-voorfilter bestellen, inclusief instructies voor het vervangen.

Hoeveel ruimte vraagt de Aquapeak in het keukenkastje?

Dat valt reuze mee. Je houdt genoeg ruimte over voor je schoonmaakmiddelen. De Aquapeak is een cilinder van 13 cm doorsnede en 38 cm hoog. De voorraadtank is 25 cm doorsnede en 38 cm hoog. Ook wanneer er zich een Quooker of boiler in het kastje bevindt is in de meeste gevallen nog voldoende plaats voor de Aquapeak en voorraadtank.

Heb ik een stopcontact nodig voor de aansluiting van de Aquapeak?

Nee, je hebt geen stopcontact nodig. De waterfilter wordt aangesloten op de waterleiding en maakt gebruik van de druk op de waterleiding om het filter zijn werk te laten doen.

Kan de Aquapeak ook aangesloten worden op mijn Quooker?

De Aquapeak kan op de Quooker PRO3 met een aparte kraan en een 10 liter voorraadvat aangesloten worden. Hierbij is sprake van extra kosten voor de extra onderdelen, materialen en arbeid. Bij Producten - installatie en onderhoud vind je de actuele prijzen voor de installatie in combinatie met een Quooker.

De TDS-watermeter blijft een hoge waarde aangeven na installatie

1. Controleer of de slangen in de juiste koppelstukken zijn aangesloten:

2. Controleer of de blauw-zwarte slang niet verkeerd om is geplaatst. De blauwe slang met flowrestrictor/terugslagklep dient in de Aquapeak gestoken te zijn. De zwarte pijl dient richting de afvoerbuis te wijzen. Is de slang omgekeerd, draai de slang om. Spoel de flowrestrictor alvorens deze te plaatsen omdat er vuil in gekomen kan zijn.

3. Controleer of de flowrestrictor/terugslagklep van de zwarte slang verstopt zit.

Het zuivere water komt te traag uit de kraan

Verhoog de druk in de watertank tot 0,45-0,5 bar. Dit kan gedaan worden met een fietspomp. Het ventiel van de zuiverwatertank zit aan de onderzijde.

De smaak van het zuivere water is bitter

Laat de zuiverwatertank volledig leeg lopen door de zuiverwaterkraan open te zetten. Sluit daarna de zuiverwaterkraan en herhaal dit na een half uur nog eens. De zuiverwatertank is dan doorgespoeld.

Wat moet ik doen als de Aquapeak een tijdje niet is gebruikt?

Indien er sprake is van tijdelijk niet gebruiken van je Aquapeak (bv bij vakantie), is het verstandig om bij terugkeer eerst de Aquapeak goed te spoelen. Dus 2x geheel leeg laten lopen (wordt automatisch weer gevuld met zuiver water). Daarna het zuivere water meten met de TDS meter (waarde moet zijn < 50). Dan kun je het zuivere water weer veilig gebruiken.

Kan de Aquapeak bij een verhuizing meegenomen worden?

Ja, de Aquapeak kan verhuisd worden naar een andere /nieuwe woning. Bij een verhuizing dient de Aquapeak afgekoppeld te worden op het oude adres en geinstalleerd te worden op het nieuwe adres. De werkzaamheden kunnen zelf uitgevoerd worden of Aquapeak kan de werkzaamheden verzorgen.

Laten verhuizen:
Houdt er rekening mee dat de kosten ongeveer gelijk zijn aan 2 x de installatiekosten en eventueel bijkomende kosten voor losse onderdelen. Geef ruim van te voren aan wanneer de verhuizing plaats zal vinden. In de regel vindt het afkoppelen en aansluiten niet op één dag plaats.


Zelf verhuizen:

Indien de verhuizing van de Aquapeak zelf wordt uitgevoerd, houdt dan rekening met de volgende punten:

 • Aanwezigheid van enig technisch inzicht en vaardigheid
 • Zorg ervoor dat de onderdelen die tijdelijk afgekoppeld dienen te worden intact en aanwezig blijven.
 • Indien de Aquapeak enige tijd afgekoppeld blijft, zorg dan voor voldoende water in de cilinder om uitdroging van de membraan tegen te gaan.
 • Plaats de afsluitdoppen terug op de koppelstukken van de Aquapeak cilinder.
 • Na aansluiting dient de Aquapeak goed doorgespoeld te worden.
 • Bij het afkoppelen kan er voor gekozen worden om de kogelkraan die aangesloten is op de waterleiding te laten zitten en deze af te sluiten. Zorg in dit geval voor een nieuwe kogelkraan voor het aansluiten van de Aquapeak op het nieuwe adres. Een kogelkraan is leverbaar via Aquapeak.
 • Bij het afkoppelen kan er voor gekozen worden om de zadelklem op de afvoerbuis te laten zitten en deze af te sluiten. Verwijder de slang uit de zadelklem en sluit deze af met de daarvoor bedoelde witte afsluitdop. Een zadelklem is leverbaar via Aquapeak.

Moet ik de combinatie voorfilter ook na 1 jaar vervangen als de TDS waarde nog steeds laag is?

Ja, wij adviseren om altijd na 1 jaar de combinatie-voorfilter te vervangen. De combinatie voorfilter - die het hart van het systeem beschermt: het scheidingsmembraan - heeft 3 functies: sediment, actieve kool en nanozilver.

 1. Sediment: haalt eventuele roest en zanddeeltjes uit het water: dat is de zichtbare vervuiling waardoor het filter erg bruin kan worden. Hiermee wordt voorkomen dat het scheidingsmembraan verstopt raakt, het scheidingsmembraan kan niet verzadigd raken
 2. Actieve kool: is in staat om eventuele aanwezige chloor uit het leidingwater te halen. In principe wordt er geen chloor gebruikt in leidingwater tenzij er sprake is geweest van een leidingbreuk. Dan gebruiken de leidingwater bedrijven tijdelijk wel chloor. Het scheidingsmembraan kan niet tegen chloor en wordt op deze manier door het voorfilter beschermd.
 3. Nanozilver: is in staat om eventueel aanwezige bacterien te doden. Bij vervoer door waterleidingen kunnen bacterien in het water komen die onwenselijk zijn in het filter. De bacterien zijn overigens te groot om door het scheidingsmembraan heen te kunnen. Eventuele geur die bacterien zouden kunnen afscheiden komen op deze manier ook niet bij het zuivere water.

Het gebruik van de eerste functie is goed te controleren en zichtbaar: filter wordt bruin en vies. Het gebruik van de andere twee functies zijn onzichtbaar en niet goed te controleren in welke mate deze gebruikt zijn. Daarom adviseren wij om 1 keer per jaar het filter te vervangen voor het optimale behoud en functioneren van het scheidingsmembraan.

Veel gestelde vragen over waterontharders

Waarom is het goed om leidingwater te ontharden?

Zachte water is water zonder kalk en heeft veel voordelen.

Zacht water voorkomt kalkafzetting:
- in waterleidingen
- op sanitair zoals kranen, wasbakken, tegels en doucheruiten
- op verwarmingselementen van wasmachines, afwasmachines, kofiemachines, waterkokers en strijkijzers.

Water zonder kalk zorgt er voor dat zeep, shampo en schoonmaakmiddelen effectiever werken waardoor je er minder van hoeft te gebruiken.

Zacht water is ook goed voor je haar en het voelt zachter aan op je huid.

De was voelt zachter aan en slijt minder hard bij het gebruik van zacht water.

Door zacht water te gebruiken voor het zetten van koffie, het maken van thee en het koken van eten verbetert de geur en de kleur en smaken deze aanmerkelijk beter.

Is regeneratiezout schadelijk voor het milieu?

Moderne waterontharders zijn bijzonder efficiënt en gebruiken weinig natriumchloride (zout). Het zout wordt sterk verdund via het restwater afgevoerd en heeft nagenoeg geen effect milieu.

Zacht water heeft drie opvallend positieve effecten op het mileu: 

 • een lager energieverbruik bij het opwarmen van het water
 • tot 50% besparing op waspoeder, zeep en shampo
 • minder verbruik en effectiever gebruik van schoonmaakmiddelen.

Is onthard water schadelijk voor mijn huishoudelijke apparaten?

Hard water vormt kalkafzetting in huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en srijkijzers. Een laagje kalk beschermt deze apparaten, maar maakt ook dat deze apparaten steeds meer energie gaan verbruiken als de kalklaag dikker wordt. Kalk kan ook gemakkelijk verstoppingen in huishoudelijke apparaten veroorzaken.

Onthard water heeft vanwege een andere zuurgraad de neiging om metalen van bijvoorbeeld verwarmingselementen aan te tsten. Echter, de mate waarin metaal wordt aangetast vanwege corrosie is vele malen kleiner dan de aangroei van kalk. Met andere woorden, het duurt dus veel langer voordat schade aan huishoudelijke apparaten door corrosie ontstaan terwijl kalk al heel snel tot schade aan huishoudelijke apparaten kan zorgen.

Is een tekort aan calcium in het water slecht voor mijn gezondheid?

Er zijn (inter)nationaal geen minimum of maximum eisen vastgesteld voor de hardheid van leidingwater en drinkwater.

Calcium in het drinkwater krijg je binnen in de vorm van mineralen en wordt niet opgenomen in je lichaam en heeft daardoor geen of heel weinig effect op je gezondheid.

Een tekort aan calcium door het drinkwater is niet aan de orde omdat je via je voeding over het algemeen voldoende calcium binnenkrijgt.

Kan ik iedere soort zout gebruiken in mijn waterontharder?

Nee, je kunt niet zomaar elke soort zout gebruiken voor regeneratie van de jouw waterontharder gebruiken.

Alleen meer dan 99% zuiver ingedampt zout is geschikt om het water te ontharden. Deze soort zout is te koop in de vorm van tabletten of brokken.

Heb jij een vraag die nog niet in onderstaande lijst staat? Stel dan hier je vraag en wij voegen deze toe.
Alvast dank!

Menu