oxoweb829347
Onderzoek Drinkwater Papendrecht

Onderzoek Drinkwater Papendrecht

Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft naar aanleiding van het onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van ons een aantal belangrijke vragen gesteld ten aanzien van het Papendrechtse leidingwater. Het originele artikel kun je hier lezen...

Kort samengevat:

1) Ze willen het onderzoek van Chemours zien, dat vissen zo goed als geen Gen X stoffen opnemen.

2) Is het niet vreemd dat de veilige norm voor drinkwater minder scherp is dan de veilige norm voor oppervlaktewater? We drinken immers geen oppervlaktewater maar leidingwater uit de kraan, dan zou je toch verwachten dat die norm scherper is als het om veilig drinkwater gaat?

3) In verband met de nieuwe inzichten van EFSA waarbij PFOA 15 x giftiger is dan gesteld het niet verstandig zijn om alvast als Gemeente Papendrecht de veilige norm voor leidingwater aan te scherpen?

4) Het valt niet meer te ontkennen, maar alle Papendrechters hebben vanaf nu dus te maken met de door de overheid toegestane rivierlozingen van Gen X-stoffen door Chemours. Nu de overheid de toegestane hoeveelheid lozingen in de rivier heeft teruggeschroefd, zou het kunnen dat een monstername (zoals recent door het chemisch/toxicologisch laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), onder leiding van Prof. Dr. Jacob de Boer) een lagere concentratie GenX oplevert. Deelt u dit inzicht?

5) is het niet mogelijk om aan Oasen te vragen het water dat voor drinkwater consumptie bedoeld is te zuiveren volgens het procedé van de omgekeerde osmose?

6) Is het beter om naast de lozingspunten van Chemours bij de inlaatpunten van het waterleidingbedrijf Oasen te analyseren?

7) Het gemeentebestuur heeft de bevoegdheid de norm voor Gen X-stoffen in drinkwater zelfstandig naar beneden bij te stellen, dan wel de norm voor ‘veilig’ drinkwater aan te scherpen. Voor wat het RIVM betreft is daartoe op dit moment kennelijk nog geen noodzaak, maar we hebben in andere dossiers gezien dat er sprake kan zijn van voortschrijdend inzicht en dat normen worden aangescherpt na nieuwe informatie en wetenschappelijke inzichten. Zou het niet het overwegen waard zijn, juist nu blijkt dat de hoeveelheid Gen X-stoffen in het Papendrechtse leidingwater hoger zijn dan in de ons omringende gemeenten Dordrecht en Sliedrecht, alvast de norm voor veilig Papendrechts leidingwater aan te scherpen?

Geplaatst door 19-05-2020 door Water in de media, Watervervuiling 1708

Nieuws categoriën

Blog zoeken

Nieuwsarchief

Menu