oxoweb829347

Welke keuzes zijn er voor het zuiveren van water?

Je bent je bewust van het nut van het belang van zuiver water en wilt het drinkwater aanvullend zuiveren. Maar wat kies je dan? Er zijn veel verschillende systemen met informatie die vaak tegenstrijdig is. Het gevolg; mensen zien door de bomen het bos niet meer. Daarom dit overzicht.

De diverse principes van zuiveren

Er zijn grofweg drie principes om water te ontdoen van verontreiniging namelijk; destillatie, filtreren en omgekeerde osmose technologie.

Vitaliseren van water

Daarnaast wordt ook gesproken over vitaliseren van het water. Dat is het water informeren of het in de oorspronkelijke balans terug brengen. Vitalisatie gaat niet over het verwijderen van ongewenste stoffen, maar over het verbeteren van de energetische en informatie kant van water. Bij Aquapeak adviseren wij om het water eerst te zuiveren en daarna te vitaliseren.

Water destilleren
De manier waarmee het zuiverste water wordt verkregen middels het destilleren van water. Dit is een proces waar het water aan de kook wordt gebracht, waardoor het water verdampt.

Daarna wordt het water gecondenseerd, zodat er zuiver water ontstaat. Het grote nadeel van gedestilleerd water is dat het heel veel energie kost en hierdoor erg duur is.

Voordelen:
Uitstekende zuiverheid van water (99%)

Nadelen:
Duur, vanwege hoog electriciteitsgebruik
Reiniging noodzakelijk, na productie 4 liter
Beperkte capaciteit (4 liter)
Langszame productiesnelheid (ca 1 liter per uur)

Keuze uit waterfilters

Water filtreren

Filtratie is een eenvoudige methode, waarbij stoffen uit het water gezeefd worden. Het filter loopt dan langzaam vol met de stoffen die tegengehouden worden. Na verloop van tijd raakt het filter verzadigd en gaat deze de vuile stoffen weer afgeven. Daarom moet regelmatig het filter vervangen worden, hetgeen kosten en een belasting op het milieu geeft. De meeste filtersystemen zuiveren tot 30% van de stoffen uit het water. Deze methode is compact en verkrijgbaar in diverse oplossingen. De bekendste zijn wel de Brita filter, Zero filter of Berkeley.

Voordelen:
Goedkoop in aanschaf.
Snelle productie.
Nadelen:
Zuiverende werking max 30%.
Werking kan negatief uitpakken voor zuiveren als filter niet tijdig wordt vervangen.
Grote hoeveelheden afval in verband met regelmatig vervangen van filter
Hoge kosten in verband met regelmatig vervangen van filter

Water zuiveren met omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose is een membraan technologie dat ontwikkeld is voor de ruimtevaart. Het scheidt het water in zuiver water en in afval water stroom. Omgekeerde osmose werkt op de leidingdruk en hiervoor is er dus geen aanvullende energiebron nodig (tenzij je een hoge productie wilt, met een hogedruk pomp).

Met omgekeerde osmose technologie wordt 95 to 99% van de  schadelijke stoffen uit het water gehaald. Omdat hier geen filtratie is, blijft de werking van het membraan constant door de tijd.

Het is nadeel van omgekeerde osmose is dat er meer water benodigd is. Voor 1 liter zuiver water is ca 2 liter afvalwater. Daarom vinden wij dat het zuiver water uitsluitend voor consumptie toegepast dient te worden gebruikt  Het is zinloos om zuiver water te produceren, om vervolgens het toilet ermee door te spoelen. Om die reden adviseren wij een systeem voor in de keukenkast met een aparte zuiver water kraan of geïntegreerde zuiverwater kraan.

Voordelen:
Hoge zuiverheid van water (95-99%)
Zuiverende werking blijft constant
Geen energie gebruikskosten
Laag in gebruikskosten
Productiesnelheid voldoende voor consumptie (9-12 liter per uur met voorraad van ca 5 liter)
Nadelen:
Initiele kosten hoger
Neemt ruimte in keukenkast in
Verbruikt water om water te zuiveren (1:2)

Menu