oxoweb829347

Mechanisme van het lichaam bij uitdroging

Bij een tekort aan water in ons lichaam wordt het water in onze cellen via een complex prioriteiten systeem herverdeeld. Onze hersenen hebben de hoogste prioriteit boven de andere systemen. Indien de uitdroging een drempel over gaat, zal het lichaam in dat gebied tekortschieten om zijn taken uit te voeren. Het drinken van genoeg water en zorgen voor genoeg mineralen, zoals zout, kalium en magnesium, kan dit eenvoudig verhelpen.

Het lichaam heeft een aantal slimme mechanismes om bij een watertekort het waterniveau in de hersenen op 85% te houden 1).

  • Water wordt onttrokken uit minder belangrijke delen en gestuurd naar de belangrijke cellen. Een proces van omgekeerde osmose om gefilterd water de cel in te krijgen. De huid wordt droger en kan hierdoor slechter tegen zonlicht. Kraakbeen verschrompelt, waardoor je pijnlijke gewrichten kan krijgen.
  • Water wordt uit bloed ontrokken. Hierdoor vernauwen de bloedvaten. En hierdoor wordt de bloeddruk hoger.
  • De nierfunctie wordt aangepast om hoger geconcentreerd urine te produceren, zodat minder water verloren gaat (Renine angiotensine systeem)
  • De darmen proberen meer vocht uit de darmen te halen door het verteringsproces te vertragen en hierdoor worden meer giftige stoffen opgenomen.
  • De longblaasjes zullen worden beschermd door het samentrekken van de bronchiolen, zodat er minder vocht uitgeademd wordt. Er wordt taaislijm geproduceerd die de wand van de bronchiolen beschermt en de bronchiolen deels afsluit.

Als we uitdrogen wordt ook water onttrokken uit ons bloed. Hierdoor daalt het volume van het bloed en wordt het bloed stroperiger. Om te voorkomen dat er gasvorming in de aderen ontstaat worden de bloedvaten nauwer. De bloeddruk wordt verhoogd om het bloed door deze aderen te latlevend bloedonderzoek kan helpen in het stellen van een diagnoseen blijven stromen en om de hersenen te voorzien van water. De verhoogde bloeddruk is dan nodig om water in onze hersencellen te injecteren. Het lichaam maakt anti histamines aan om de waterhuishouding van de hersenen op orde te brengen. Dit veroorzaakt pijnen. Vaak wordt op dat moment naar pijnstillers of medicijnen gegrepen om de gevolgen van het watertekort, namelijk pijn, op te lossen.

Het resultaat is dat farmaceutische bedrijven rijk worden en dat patiënten en doctoren machteloos staan tegen de terugkerende ziekteverschijnselen van het lichaam. Vele pijnstillers zijn anti histamines werkende middelen. Het onderdrukken van de verschillende signalen van het watertekort met chemische producten kan onmiddellijk nadelig zijn voor de lichaamscellen, inclusief het erfelijk materiaal. Chronische uitdroging kan een blijvend, beschadigend effect hebben op het nageslacht.

Door middel van een bloedonderzoek met donkerveldmicroscopie is eenvoudig vast te stellen of u uitgedroogd bent. Deze methode vraagt een bloedprikje en een analyse onder een microscoop 2). Het kost nog geen 15 minuten tijd van een arts om vast te stellen of u last heeft van uitdroging. Het zou huisartsen enorm kunnen helpen in het vaststellen van een juiste diagnose, waarbij er een eenvoudig behandelplan op te stellen is als er sprake is van uitdroging.

1) Je bent niet ziek, je hebt dorst / Dr. Batmanghelidj

2) Introduction into darkfield diagnostics Corneliar Schwerdtle / Franz Arnoul

Uitdroging en ouderdom

Al vanaf het 21ste levensjaar neemt het vermogen om dorst te herkennen geleidelijk af (The Lancet 3-11-1984 Dr Paddy Phillips). Hierdoor zijn oudere mensen minder in staat de dorst van het lichaam te herkennen dan jongeren. Uit onderzoek blijkt dat uitgedroogde mensen geen dorst hebben. Sommige ouderen bleken - ondanks bloedonderzoek dat aantoonbaar watertekort aan het licht bracht- niet te willen drinken en bleven uitgedroogd. (New England Journal of Medicine 20-9-1984 Dr. Paddy Phillips).

Bij de meeste ouderen ontstaan aanzienlijke watertekorten van 3,5 tot 6 liter in tien jaar tijd. (The Lancet 12 -1-1985 Steen, Lundgren, Isakson).

Deze watertekorten leiden tot ziekteproblemen die bij ouderen in deze gevallen vaak toegeschreven worden aan ouderdomsverschijnselen. Daar zit wat in, omdat het mechanisme om de dorst te herkennen verloren is gegaan. Maar de oplossing is simpel en dat is het drinken van 2 liter water, naast thee, koffie en andere dranken per dag. Het liefst 2 glazen een half uur voor het eten en een glas een half uur na het eten.

Eiwitten en enzymen functioneren beter in oplossingen met een lage viscositeit. Ze hebben een juiste hoeveelheid water nodig om door te dringen en doeltreffend te kunnen werken in de cel. De samenwerking met chemische partners voor het produceren van het gewenste resultaat wordt door watertekort bemoeilijkt. (Ephraim Katchalski-Katzir Weitzann Instituut)

Uitdroging leidt tot een verlies van een aantal essentiële aminozuren die gebruikt worden om neurotransmitters te maken. Deze stoffen zijn nodig voor de prikkeloverdracht van de zenuwen. Dit is mede een oorzaak waardoor oudere mensen geleidelijk minder goed zien, minder zin hebben in seks, bepaalde tonen slechter kunnen horen, minder gevoelig worden en emotioneel minder geïnteresseerd zijn. Ontevredenheid neemt dan ook vaak toe. Het is een geleidelijk verlies van ons lichaamsgevoel. (Dr. Batmanghelidj, “Je bent niet ziek, je hebt dorst”)

Menu