oxoweb829347

Lekkere thee met zuiver water

Het belangrijkste ingrediënt van thee is water. Alleen bij gebruik van optimaal zuiver water komen de delicate etherische oliën uit de theebladeren optimaal tot hun recht. Met zuiver water behoudt de thee dezelfde kleur, geur en smaak. Water is de sleutel! Met kraanwater wordt thee snel donker en ontstaan ​​er afzettingen in de theepot en het theekopje. Omdat de smaak van thee verloren gaat door de reactie met de stoffen in het water, voegen veel theeproducenten (sterk geconcentreerde) smaakstoffen toe om ervoor te zorgen dat de thee 'ergens naar' smaakt.

Door bereiding met optimaal zuiver water kun je genieten van thee zoals het bedoeld is, zonder allerhande toevoegingen. Het gewone kraanwater bevat te veel mineralen, wat je thee 'doodt'. Hoe meer calcium, magnesium en andere opgeloste stoffen in het water, hoe meer de smaak van thee plat en bitter wordt. Door de chemische binding van de thee met mineralen/stoffen wordt de kleur donker. De verfijnde natuurlijke geur gaat verloren. Goed water heeft een droogrest-waarde van minder dan 50 mg per liter. Gebruik optimaal zuiver water voor de bereiding van thee en geniet van échte thee als van goede wijn.

Dezelfde thee, verschillende soorten water

Zes kantel-koppen thee, bereid met zwarte Chinese Keemun thee. Bij alle is dezelfde dosering thee, dezelfde temperatuur en dezelfde trektijd gebruikt. Het enige verschil is dat bij iedere kop een andere soort water is gebruikt. Van links naar rechts; gewoon leidingwater, onthard leidingwater, Evian, Bar-le-Duc, Spa Reine (blauw) en omgekeerde osmose-water uit de Aquapeak.

Het water uit de Aquapeak heeft de laagste TDS waarde, waardoor geurige, kraakheldere thee wordt verkregen. Daarom adviseren theesommeliers, zoals Mariëlla Erkens, gebruik te maken van zuiver water uit de Aquapeak.

Mariëlla Erkens

Mariëlla Erkens heeft een prachtig boek over thee geschreven. Zij is vanuit haar liefde voor lekker eten geraakt door de smaak van thee. Je leest over hoe je de beste thee kan bereiden. Het boek bevat naast veel informatie, ook tips voor heerlijke gerechten. Ze adviseert om water gezuiverd door de Aquapeak te gebruiken voor het zetten van een heerlijke geurige kop thee.

Nederlands kampioen Theesommelier 2013/2014

Zo bereid je de lekkerste thee

Gebruik altijd optimaal zuiver/zacht mineraalarm water
Gebruik verse losse thee van goede kwaliteit "It pays to buy good tea"
De temperatuur van het theewater varieert per theesoort
De trektijd varieert per theesoort

Tip:

  • Zuiver water hoeft niet te koken
  • Verwarm de theepot voor
  • Giet het zuivere water van de juiste temperatuur op en stel de timer in
  • Verwijder de theeblaadjes na de trektijd
  • Voor ideale, foutloze bereiding: SAGE Teamaker/Waterkoker

Totaal Opgeloste Stoffen

Om de belasting van in water opgeloste stoffen te meten, kun je een praktisch en betaalbaar  apparaatje gebruiken, namelijk een TDS-meter.

Voor heldere, sprankelende, geurige thee heb je optimaal zuiver water nodig met een TDS-waarde die lager is dan 50 ppm (parts per million).

Let bij flessenwater op het etiket. De droogrest moet minder zijn dan 50 mg per liter. Er bestaan grote verschillen tussen merken water.

Menu